Читај ми!

За јаваскрипт програмере нема кризе

Тржиште информационих технологија се убрзано развија и шири, а стручњаци из ове области све су траженији. Они који се баве овим послом увид у то имају и на највећем сајту за запошљавање HelloWorld.rs.

Тренутно на тржишту рада не постоји много занимања за која се може рећи да не постоји криза. Како показује алализа преко три хиљаде огласа објављених од почетка године на сајту HelloWorld.rs, наставља се тренд који се бележи већ неколико година, да су јаваскрипт програмери најтраженији, наводи Марко Вучетић, гост Јутарњег програма.

„Такође бих нагласио да је јаваскрипт међу најтраженијим програмским језицима, односно, најпопуларнији међу програмерима. Поред јаваскрипта, ту су и дот-нет (.NET), Це-шарп (C Sharp), пајтон (Python) и други програмски језици“, додаје Вучетић.

Када се ова година упореди са претходном, приметан је значајан раст броја пријављених кандидата на сајту, од чак 180 одсто. Да би се добила релевантнија слика, када се ови подаци упореде са 2019. годином, која није била толико изазовна као претходна, добија се податак да је број кандидата порастао за 20 одсто.

„Ако ме питате да ли има довољно посла? Да. За програмере има довољно посла. На сајту HelloWorld.rs налази се, чак, 1.300 прилика за запослење“, каже саговорник Иване Миленковић.

Послодавци ипак нешто више траже програмере који имају искуства у овој области, тако да је 62 одсто огласа намењено медиорима, 28 одсто сениорима и само 10 одсто огласа намењено је јуниорима.

У погледу послодаваца које нуде нова радна места, однос је скоро пола–пола између страних и домаћих компанија јер већ постоји доста домаћих ИТ компанија на нашем тржишту рада.

„Сада је јако популарна та римоут опција, опција рада од куће, тако да је на нашем сајту трећина огласа са могућношћу рада од куће“, напомиње Марко Вучетић.

Да ли се програмери везују за послодавца на дуже време или често мењају послове, како објашњава Вучетић, крајње је индивидуално и зависи искључиво од типа личности програмера.

Оно што је једино сигурно јесте то да компаније прилагођавају своје системе, унапређују их константно, развијају нове системе бенефиција како би задржале програмера у фирми.

„Не може се очекивати од сениор програмера да се одлучују на неке веће искораке у својој каријери за неку минималну разлику у плати. Тешко је очекивати да ће за 100, 200 евра да промени компанију“, сматра Вучетић.

Поред програмера у јаваскрипту, веома су тражени и јава дивелопери, затим софтвер инжењери, ИТ хелп деск, програмери у дот-нету и све веће је интересовање за менаџерске позиције, пре свега позиције ИТ менаџера и све популарнију позицију ИТ проџект менаџера, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Марко Вучетић са сајта HelloWorld.rs.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 09. јун 2021, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Junior

Ovi tekstovi daju pogresni sliku. Na primer Junior je neko ko vec ima godinu dana iskustva. Pocetnicima je jako tesko da krenu.
Druga stvar je da se na oglase ne javljaju samo oni koji su nezaposleni, vec i oni koji zele da promene posao. Ti drugi imaju veliku prednost u odnosu na prve.

(среда, 09. јун 2021, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Re

Bitno je znanje, a ne skola. Znanje se ne stice ni u skoli, ni na kursu, vec zahteva konstantno samostalno ucenje.

(уторак, 08. јун 2021, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Skola nije preduslov

Lepo je imati diplomu, i pre ce biti izabran kandidat sa diplomom nego onaj bez, ali daleko od toga da je diploma preduslov za dobijanje posla. Ako ne dobijemo posao onda je krivica samo na nama jer ne ulazemo dovoljno vremena u sebe. Struka je takva da iziskuje stalnu edukaciju i istrazivanje ako zelimo da ostanemo relevantni u poslu. Kome ne odgovara verovatno ce biti mnogo srecniji u drugoj struci.

(среда, 02. јун 2021, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

IT

To poslodavci ne traze samo radnike sa iskustvom u Srbiji. Taj veliki broj godina iskustva traze I na freelance sajtovima gde se nalaze veliki broj oglasa za posao iz oblasti ITa. Gde su tu I oni sto su se prekvalifikovali preko kurseva? Zbog takvih MI sa zavrsenim skolama u toj oblasti no me dobijemo posteno posao PA smo primorani da radimo neke druge poslove.

(уторак, 01. јун 2021, 15:45) - даница [нерегистровани]

програмерка/бгд

једна сам од ретких девојака на мом факултету - једва чекам да почнем да радим код нас у индустрији. информационе технологије су ретка област где смо у самом светском врху.