Читај ми!

Нови сјај установа културе – на листи Музеј „25. мај”, Главна железничка станица, Народно позориште

Готово педесет институција културе широм Србије обновљено је током претходне две године. Од више од 14 милијарди динара, колико је из буџета издвојено за културу 2023. године, значајан део средстава биће уложен у инфраструктурне пројекте, кажу у надлежном министарству.

У 2022. години обновљене су 22 установе културе широм Србије. И управо ти уређени простори неопходни су за развој културне сцене у свим градовима. Када је реч о престоници, понуда је богата и разноврсна, али и те како су неопходна улагања у инфраструктуру и обнову институција.

Некадашња функција зграде Главне железничке станице у Београду отишла је у историју, а у простор се усељава Историјски музеј Србије. Ове године настављају се радови на том пројекту, који је један у мноштву планираних за престоницу.

„Први пут се дешава да држава определи један кредит за културу, и то је кредит банке за развој Савета Европе у висини од 1,8 милијарди динара. Можемо да издвојимо да ћемо радити завршетак друге фазе реконструкције Централне куле Меморијалног центра Старо сајмиште. Такође, планирамо да реконструишемо и управну зграду и тај меморијални центар биће једно место сећања и имаће едукативни карактер", каже Миодраг Ивановић, државни секретар  Министарства културе.

Нови сјај до краја године добиће зграда Народног позоришта у Београду и Музеј „25. мај”, који је део Музеја Југославије. На реконструкцији фасаде објекта који је пројектовао Михаило Мика Јанковић ради се веома пажљиво, како би се очувао њен изглед.

„Ми овде у Музеју Југославије често кажемо да доживљавамо зграду Музеја ‘25. мај’ као музејски предмет, када узмемо у обзир њену уметничку, историјску и друштвену вредност. Ми смо већ урадили предлог заштите овог објекта, а у плану нам је, када се заврши трећа фаза, да се Музеј ‘25. мај’ прогласи спомеником културе”, истакла је Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије.

Оживљавање простора за културу у локалној средини је оживљавање саме културне сцене у многим градовима. У нишком Народном позоришту биће обновљена Мала сцена.

„Радови су почели крајем 27. децембра прошле године. Ми бисмо били презадовољни да се све заврши до краја ове календарске године и да заправо у 2024. годину уђемо са новом премијером на Малој сцени Народног позоришта Ниш”, наводи Спасоје Миловановић, управник нишког Народног позоришта.  

Радиће се и на важним археолошким налазиштима. За Царичин град у општини Лебане и Бело брдо у Винчи ове године издвојено је готово 330 милиона динара. Приближно толико средстава опредељено је и за реконструкцију и адаптацију Културног центра у Пироту.

„Оно што је главна сврха целог реновирања је успостављање нове модерне библиотеке која ће бити по свим стандардима, али, наравно, и уређење осталих простора. Наша галерија ће добити проширење, Туристичка организација такође. Биће ту још јавних простора о којима тек треба да донесемо одлуку. Важно је рећи да смо истакли захтев и за реновирање сале Дома Војске, што ће нама бити веома важно”, наводи Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

Рад на пројектима који су обогатили културну понуду – „Градови у фокусу” и „Престоница културе Србије”, наставља се и ове године. За њих је издвојено по триста милиона динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар