Читај ми!

Дуг пут од неафирмисаног писца до првих објављених дела

Није реткост да књижевници већ с првом књигом добију угледне награде. Ипак, издавачи се ретко када одлучују да штампају књиге писаца који још ништа нису објавили. На шта, осим на свој таленат, могу да се ослоне неафирмисани писци?

Наташа је четири године чекала да објави свој првенац – књигу песама. Много је препрека до оставрења, мало подршке и новца. Куца се на бројна врата – од издавача, штампарија, лектора, коректора, а не отварају се лако.

"Ја сам у једном моменту одустала скроз од целе приче и бацила сам ту прву књигу у канту. Мислила сам да нема шансе. Један друг, који је већ био у пројекту 'Млади долазе', ми је рекао да пошаљем песме, да ћу сигурно проћи конкурс. Пошаљем песме, приме ме и ту креће прича", каже Наташа Дмитровић.

Прича је почела у Удржењу књижевника и пројекту "Млади долазе". Али није све лако као песма. Ова најстарија књижевна институција нуди помоћ младим писцима, ипак, од 204 млада аутора, њих 50 је издало своју прву књигу.

Да би се књига објавила, мора да се прође строга процедура. Удружење има своју комисију која одлучује о квалитету дела.

"Људи који закуцају на врата Удружења књижевника, говорим о младим писцима, принуђени су да затраже неку врсту помоћи и подршке, нарочито јер већина њих жели да буду писци. Данас није велики проблем објавити књигу, нарочито у ери дигиталне штампе. То што се много објављује и много пише, не значи да се много чита. Све што се објави није литература", истакао је председник Удружења књижевника Милош Јанковић.

На полицама многих књижара појављују се, као најпродаваније у месецу, књиге инфлуенсера, певача, политичара и других јавних личности. Тржиште има своја правила која и издавачке куће морају да поштују.

"То су неке ствари о којима водимо рачуна у складу са трендом и са оним што наши читаоци очекују, па самим тим, према томе и бирамо рукописе, по тематици, по обиму и, наравно, пре свега по квалитету", наводи Ивана Мисирлић, уредница у књижари.

Процедуре су можда јасне, али у игри великих бројева, таленту преостаје да сам нађе решење. Већ се дешавало да и најпрестижније књижевне награде, попут Нинове, добију писци којима је то прва објављена књига.