Читај ми!

И даље трају авантуре најпознатијег дрвеног лутка

Дрвени лутак по мену Пинокио, познат је широм света. Књига о његовим авантурама најпревођенија је књига на свету, а ми смо посетили његово родно место Колоди не бисмо ли открили зашто су баш овај период као и наредна година толико важни за лутка уз кога смо одрастали.

Славни лутак Пинокио, настао из вештих руку мајстора Ђепета, дело писца Карла Лоренцинија познатијег као Карла Колодија, прошле године је напунио 140 година. Но у његовом родном месту Колоди, славље не престаје и трајаће и наредне године, када ће се обележити и јубилеј од првог изласка књиге, Пинокијеве авантуре.

„Пинокио је настао 1881. године, када су у дечијим новинама објављене Авантуре једног лутка. Излазиле су до 1883. да би у фебруару те године била објављена и књига Пинокијеве авантуре Карла Лоренцинија. Ове године славимо и 50 година од почетка емитовања телевизијске серије Пинокијеве авантуре, Луиђија Коменчинија, јер то је Пинокио који је најближи аутентичном, оригиналном лутку. Догађају ће присуствовати ћерка режисера, Кристина Коменчини, која је наша позната редитељка. Биће јој уручена награда посвећена Пинокију, у знак сећања на њеног оца“, каже Адела Тасели из Културног парка Пинокио.

Писац који је осмислио Пинокијеве авантуре рођен је у Фиренци, одакле потиче и његов отац, док је мајка била родом из Колодија и радила је у Вили Гарцони коју је могуће посетити у оквиру обиласка Пинокијевог парка.

„Ово је културни парк који је настао да би зближио децу са светом културе. Она се играју међу уметничким делима великих италијанских уметника. Пинокијев парк дело је Пјетра Порчинаија, највећег пезајжног архитекте, а поред њега имамо и башту са предивним лептирима. Ту је и Вила Гарцони са вртом који је национални споменик и један од два тосканска врта која су под заштитом Савета Европе. Недалеко одавде је и монументално дрво храста које је инспирисало Лоренцинија за сцену вешања. Названо је Храст Пинокија и вештица. Писац се овде често играо, а магични врт инспирисао га је за део приче када се Пинокио од лутке претвара у дечака“, истиче Адела Тасели.

Након две тешке године пандемије, међународни туризам се полако враћа у Колоди, јер је Пинокио познат у читавом свету.

Наиме, Национална Фондација Карло Колоди, која је власник овог парка и чији је задатак да штити све оно што је везано за лик Пинокија, чува 300 копија књиге на разним језицима, а оне најпознатије налазе се у библиотеци где је могуће видети све те преводе као и онај на српски језик.

Овај културни парк који укључује и кућу лептира, предиван магични врт, Вилу, библиотеку, те парк авантура за децу, очекује и одрасле заљубљене у културу, архитектуру и ботанику.