Читај ми!

Први парк ћирилице има Бајина Башта

У Бајиној Башти је у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ отворен први „Парк ћирилице“ у земљи. Циљ је популаризација и очување националног писма на шта се општина обавезала и Декларацијом коју је усвојила пре три године.

Све је у новом бајинобаштанском парку у знаку ћирилице и српског језика – клупе, тастатуре, цвеће и дечје игралиште – с разлогом да се најмлађи упознају, старији подсете на „најлепше писмо на планети“, а туристи добију још један сликовит кутак. Од идеје до завршетка прошло је тек нешто више од годину дана.

„Нама је био циљ да место које је било у центру града, није било уређено, да направимо једну тачку која ће бити подсећање на значај српског језика и ћириличног писма, али да негде и овде у центру Бајине Баште повежемо ту причу везану за рачанску преписивачку школу и на значај манастира Рача који је близу Бајине Баште“, наводи Синиша Спасојевић иницијатор изградње парка.

Уз парк је стигла и мапа ћирилице која обележава најзначајнија места у граду, али и као идеја за отпор страним речима.

„Смислили смо да од А до Ш све по граду обележимо. Свако слово и дали смо сваком мапу да иде по том трагу да научи наша слова. Онај ко је можда заборавио, онај који не зна или хоће да научи“, наглашава Никола Лазић из Канцеларије за младе.

Да Бајина Башта постаје град ћирилице говори и манифестација у част традиционалног српског писма као и идеја да се у Рачи, на трагу знаменитих монаха писаца и преписивача, оснује Музеј ћирилице који би био институција на националном нивоу.