Читај ми!

Анегдоте, приче и легенде о митрополиту Амфилохију у новој књизи Драгана Лакићевића

„Штап митрополита Амфилохија“ назив је нове књиге Драгана Лакићевића, писца и уредника Српске књижевне задруге. У специфичну животну причу митрополита Амфиохија уплетено је стотинак прича које на особен начин одсликавају владичин живот.

Писац и митрополит први пут су се срели у јесен 1975. у Патријаршији у Београду. И од тада се нижу сусрети и приче које су остале у овим сликама.

„После легенде о Светом Сави које сам ја написао под насловом Штап Светог Саве, написао сам и легенду о патријарху Павлу. Оне су биле више анегдоте, али су се после његовог упокојења претвориле у легенде. То исто сам продужио са Штапом митрополита Амфилохија. Тих причица, анегдота или легенди има стотинак, али оне, укупно узев, чине житије, и то не црквено него књижевно житије о митрополиту Амфилохију и његовом животу, ипак је писао књижевник“, Драган Лакићевић, писац и уредник СКЗ.

Основна подлога дела је аутентична и апсолутно истинита.

„Пошто сам добро познавао митрополита Амфилохија, његов живот, поготово његов завичај, основна подлога је аутентична и апсолутно истинита. Али сам из великог поштовања и љубави према њему из свог разумевања његовог живота и његовог подвига доста тога и надградио, толико да се ни сам не сећам шта је ту стварна историја, а шта је мој додатак“, Лакићевић.

Тако су и поруке књиге вишезначне.

„Порука ове књиге је да смо имали једног архијереја који је у исто време био и владика, и човек културе. Он те две ствари није раздвајао. Његова молитва је повремено прелазила у поезију, а поезија се враћала у молитву. Он је био велики покровитељ књижевности и културе. С једне стране, и као религиозни човек и као писац, с друге стране је био наследник патријарха Павла и у његовом духу је деловао. Амфилохијево занимање за Његоша и његово бављење Његошем је посебно поглавље и у његошологији и у животу митроплита Амфилохија. Све то сам покушао да реконструишем на свој књижевни начин у овим причама“, Лакићевић.

А најбољи дечји радови са конкурса ушли су у ову књигу, у одељку под називом Митрополит Амфилохије дечјим оком