Читај ми!

Марко Стојановић: Овако се постаје гладијатор у комуникацијској арени

Комуникација је вештина коју само неки поседују, моћно је оруђе, али и оружје. Уз таленат и харизму, постаје права уметност. После две деценије учења политичара, пословних људи, глумаца техникама јавног наступа и вештинама (не)вербалне комуникације Марко Стојановић написао је књигу „Комуникатор = Гладијатор“ у којој открива како се постаје гладијатор у комуникацијској арени.

Марко Стојановић, аутор књиге Комуникатор = Гладијатор, истиче да је знак једнакости, који је у наслову између комуникатора и гладијатора, последица времена у којем живимо.

„Срећа да су таква времена да се гладијатори више не туку озбиљним оружјем физичким - мачевима, трозупцима, копљима, пушкама него се зуку речима“, каже Стојановић.

У данашње време када се боримо са разним изазовима чини се да је вештина комуникације важнија него икад. Комуникација може бити оруђе, али и оружје.

„Оруђе је када користите комуникацију да извучете из мене одговоре на питања која могу бити и шкакљива, дакле, оруђе је у новинарском послу. Оружје је у политици – у предизборним кампањама, дуелима, када се речи користе као оружје“, објашњава Стојановић.

Без комуникације у породици нема живота 

Према његовим речима, комуникација даје моћ, користимо је свакодневно и то невербално 24 сата дневно, невербално нешто мање, и свима нам је основно средство за рад. Такође, без комуникације у породици – са децом, супружником, нема живота.

„Ако је неко баш вешт, онда комуникација може да пређе и у манипулацију и ето моћи“, указује Стојановић.

Књига Комуникатор = Гладијатор, пре свега, намењена је политичарима и менаџерима, односно свима онима којима је комуникација основно средство за рад.

„Нисам писац, само сам записао оно што говорим на предавањима и покушао да објасним позамашан сет вежби које људи могу да раде код куће, у парк, канцеларији, пекари, градском превозу“, наглашава гост Јутарњег програма.

Трема је страх, потиче од несигурности. Уз одговарајуће вежбе се може превазићи. Још један изузетно важан сегмент је аргументација.

„Некада је било важно шта човек зна, а не како то презентује. У данашње време је много важнија презентација него суштинско знање, што мислим да је страшно. Зато се и залажем за баланс између тога шта човек говори и на који начин, то јест како то упакује“, наводи познати глумац и додаје да само ако човек 100 одсто влада и вербалном и невербалном комуникацијом може да буде врхунски комуникатор.

Значај невербалне комуникације

„Много више времена проведемо да овладамо неком апликацијом, неким софтвером и уопште не водимо рачуна о комуникацији, посебно невербалној. Уместо да у кафићу кад седимо и срчемо кафу и као ној у песак забијемо главу у телефон, треба да посматрамо људе“, савет је аутора књиге.

Марко Стојановић као вежбу препоручује „читање“ људи које видимо, и да при томе верујемо својој интуицији.

Уз књигу Комуникатор = Гладијатор иде и бесплатна апликација која је чини књигом са проширеном реалношћу јер на специфичан начин пружа додатна објашњења.