Читај ми!

Тихомир Станић о Театријуму: Спремили смо 80 представа, четири премијере и бесплатан дечји програм

У дворишту капетан Мишиног здања, на сцени позоришта Театријум, бројни реномирани позоришни уметници, студенти уметничких факултета и независне позоришне трупе извешће током јула и августа чак 80 представа.

Сцена Театријума је отворена прошле године а Тихомир Станић, један од оснивача концепта отворене летње позоришне сцене, рекао је у Београдској хроници, да су срећни сви који у овогодишњој организацији учествују, и додао да су сви узбуђени.

„Постоји много самосталних трупа које немају где да играју. Ми смо прошле године одиграли 50 представа, ова године смо заказали 80, имамо новину - дечји програм који је бесплатан. Помогла нам је фондација Алек Кавчић, да и то организујемо", изјавио је Станић.

Направљен је репертоар до краја сезоне летње позорнице, а како Станић каже - има пуно заинтересованих извођача који хоће да учествују, али се нису на време јавили.

„Концепт позоришта је такав да је отворен, ми не судимо о квалитету представа које ће ту играти, програм је разноврстан и моћи ће да се виде разноврсне ствари", додао је глумац.

Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички" ће, својим концертом Симфонија Оријента Јосипа Славенског, помоћи да ова сезона буде помпезно отворена.

Најављене су четири премијере. Љубавни времеплов Три у режији Весне Станковић - 2. јула у 21 час; Бановић Страхиња Борислава Михајловића Михиза, у режији Бојана Лазовића 3. јула; Тесла - Светлопис у времену, аутора и редитеља Мирослава Бенке 13. јула, и дечја представа Колико зрнаца до шаха? по тексту и у режији Мирјане Илић 2. јула.

Сцену 31. августа затвара сам Тихомир Станић монодрамом којом је прошлогодишња отворена - монодрамом На Дрини ћуприја.

Станић најављује и да је могуће је да ће се током септембра (када се позоришна сцена затвори), у том простору дешавати друге културне манифестације. 

За крај, Станић најављује и трећу сезону Камионџија у којима тумачи лик Жиће, и каже да не сме да открива детаље, осим тога да ће део снимања бити обављен у Новом Пазару где ће два главна јунака имати доста авантура.