Читај ми!

Завичајни музеј Хомоља чува најзначајнија Басарина дела

Општина Жагубица је због своје дивље природе и букових шума, последњих година постала важно место на туристичкој мапи Србије. У самом граду туристи могу да виде и скулптуре академика Светомира Арсића Басаре.

Најзначајнија дела Академика Светомира Арсића Басаре су великих габарита јер сматра да скулптура која нема масу - нема ни снагу и неће деловати на посматрача. За тако монументална дела највећи проблем био је њихов трајни смештај, па су отварањем Завичајног музеја Хомоља у Жагубици, оне поново као код куће на Косову, окружене планинама и шумама.

„Кад сам морао да одем са Косова, оне су имале судбину изгнаника као и ја. Онда су ови добри људи у Жагубици исказали интересовање. Овде су смештене и за мене је то добро. Имају свој простор. Овде дишу и живе", рекао је Светомир Арсић Басара.

У то време овај стари Дом културе је увелико пропадао, а са места где су сада скулптуре, видело се небо. Међутим, ентузијасте то није демотивисало.

„Снага те саме идеје је толико била добра и велика да и политичке промене и мишљења људи који су сматрали да овај простор завређује да послужи нечем другом. Она се изборила да ми данас имамо завичајни музеј Хомоља", истакао је Влада Тодоровић, сарадник музеја.

Посетиоци тренутно могу да виде једанаест Басариних скулптура. Осим оних које путују, у музеју се надају и представљању нових.

„Морам признати да је у последњих пар година долазио код нас и започео неколико скулптура које се налазе у нашем вајарском атељеу и за које се надам да ће након пандемије корона вируса успети да их заврши и које ће бити изложене овде у нашем музеју", рекао је Саша Илић, директор Завичајног музеја Жагубица.

Басара више не размишља шта ће бити са његовим делима, јер како каже, он је рођен да их створи, а остало је одговорност оних који су задужени да брину о наслеђу од националног значаја.