Читај ми!

Почиње 49. Софест - почасна награда Мири Бањац

Вечерас почиње 49. СОФЕСТ. На филмском фестивалу у Сопоту биће отворена изложба "Лица Мире Бањац", а затим ће традиционално, испред Центра за културу, дефиловати филмске екипе и гости Фестивала. На свечаном отварању, Мири Бањац биће уручена почасна награда "Статуета слободе", за допринос филмској уметности.

После прошлогодишњег одлагања фестивала, Сопот ће поново пригрлити филмске ауторе и до 17. јула ће приказати двогодишњу домаћу продукцију. Свечано отварање резервисано је за велику Миру Бањац. Уз изложбу '"Лица Мире Бањац'", Позоришног музеја Војводине, у њене руке стиже и награда "Статуета слободе". 

"Мира Бањац је звезда и европске кинематографије и наших живота. Мира Бањац је репрезент тога што је велико, што је племенито, што је уметност у сваком погледу", истакао је Александар Аврамовић, уметнички директор Филмског фестивала.

"Статуету слободе", награду за животно дело, постхумно добиће и филмска и телевизијска монтажерка Вера Баронијан. На биоскопском платну прегршт филмова: у конкуренцији за награде 23 остварења, четири је ван конкуренције, а у програму су и филмови за најмлађу биоскопску публику, као и избор кратких филмова младих аутора. 

"Ми смо имали светску премијеру у Сао Паолу у октобру 2019, па после код нас на Фестивалу ауторског филма у новембру. Ово сад издање Сопотског фестивала, које је да кажем двоструко јер укључује филмове који су били прошле године и ове године, заиста значи зато што ћемо коначно имати директан контакт с публиком", рекла је Маша Нешковић,редитељка филма Асиметрија. 

На свечаном отварању Фестивала биће откривен споменик ''Статуа слободе'' и то у славу слободне уметничке мисли. Првог дана биће приказани филмови Отац Срдана Голубовића и Сутра је још увек јули, Дејана Влаисављевића Никта. Најбољи филмови овогодишњег фестивала, биће приказани у програму Софест плус у Дому омладине у Београду, 19. јула.