Читај ми!

Слободан Савић: Позориште критичка свест и савест друштва у ком настаје

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону је емисија „Читање позоришта“ коју емитујемо једном месечно на нашем Другог програму. Ове године навршавају се две деценије емисије, која позоришну уметност приближава широком ТВ аудиторијуму, пре свега гледаоцима заинтересованим за позориште, али и ствараоцима.

„Изазовно је бавити се културом на телевизији и медијима. Нажалост, култура се полако истискује из свих медија. Срећом, РТС је и даље лидер што се тиче културно-уметничког програма. Трудимо се да што више испратимо догађаје из сфере књижевности и културе уопште“, каже аутор и уредник серијала Читање позоришта Слободаном Савићем.

Иако је телевизија погодан медиј за праћење позоришне уметности, Савић напомиње да то није исто што и гледање представе уживо.

„Мој приступ позоришту на телевизији се мењао из године у годину. Трудио сам се да форму разговора и казивања о позоришту гледаоцима приближим на најбољи могући начин“, навео је Савић.

Уредник серијала Читање позоришта каже и да се позоришна уметност у Србији мењала временом, али да не прати потпуно позоришну праксу која се може видети у великим европским позориштима и културама.

„Ипак, постоји читава једна генерација нових стваралаца, драмских писаца, редитеља, глумаца и ја се трудим да њима дам што више простора“, истиче Савић.

Прошле године Савић је добио Стеријину награду за позоришну критику која се бијенално додељује на Стеријином позорју, најзначајним домаћем позоришном фестивалу.

„Кажу да сам понекад преоштар у критикама. Оно што је битно за позоришну критику јесте да буде конструктивна. Треба да укаже на добре и лоше стране. Као што је и савремено позориште једна врста критичке свести и савести друштва у којем настаје, тако и позоришна критика треба да буде корективна свест и савест тих позоришних представа“, закључио је Савић.

број коментара 0 Пошаљи коментар