Читај ми!

Весна Капор добитница награде „Меша Селимовић“

Књижевница Весна Капор за роман „Небо тако дубоко“ добитница је награде „Меша Селимовић“ за најбољу домаћу књигу објављену прошле године.

Роман Весне Капор, Небо тако дубоко, добио је највећи број гласова „Великог жирија“ састављеног од 61 књижевног критичара, теоретичара и историчара књижевности. Избор 34. пут организују Вечерње новости. Са добитницом награде „Меша Селимовић“ разговарала је Весна Јовановић.

– Меша је мој дубоки сродник и забележити се у низу добитника ове награде за мене значи творити вечност.

Пре свих великих, заслужених речи о вашем списатељском умећу, и критика и читаоци истичу „потресно“. Колико је тешко не склизнути из сентименталног у патетично?

– Пишући овај роман нисам ни размишљала. Некако се све догађало само. И као што је Меша говорио да је начин на који пишемо наш дубоки легитимитет, да нас нешто изнутра заправо обележава као боја гласа, или као темперамент.

Ко је заправо Тара?

– Тара Сеница је, како пише у књизи, једна чаробница. Девојка која је имала 19 година и изненада је умрла. Да бих поделила бол са њеним родитељима, села сам и почела да пишем. Једноставно сам седела, плакала и писала.

Повезујете на чудесан начин два наша великана, Мешу због награде и Андрића јер је ваша књига објављена у Плавом колу СКЗ у које се, по његовој тврдњи, теже улазило него у царство небеско.

– Шта да кажем друго, то је величанствен осећај. Било је тешко и било је добро.