Читај ми!

Раде Радивојевић: Ја сам представник „оних“ времена

У Народном позоришту одржан је концерт поводом доделе награде за животно дело у популарној музици, чији је добитник композитор Раде Радивојевић.

У интервјуу за РТС, Радивојевић је рекао да је у животу добијао много награда, али да је „нешто стварно изузетно када добијете признање од својих колега“. Поготово награду „Дарко Краљић“ кога је познавао и са њим се дружио.

„Чак сам свирао на неким концертима када је он обележавао својих 40, 50 година рада, сада је дошло време да ја добијем награду која носи његово име“, рекао је Радивојевић за РТС.

Створили сте песме инспирисани поезијом наших најистакнутијих књижевника?

– Писао сам музику на стихове Иве Андрића, Милована Витезовића, Мике Антића, Душка Трифуновића. То је један велики изазов, писати на познате стихове, где не можете ништа у стиховима да промените, не смете да промените а опет да добијете сувислу мелодију, певљиву. Ја сам хтео да ми то певају глумци који умеју да те текстове доживе, да их донесу на један другачији начин него певачи.

Остаће упамћено да сте компоновали песму која нас је представљала последњи пут као Југославију на Евровизији, како је било стварати тада?

– То је било 1992. године у Малмеу у Шведској, песма се звала Љубим те песмом, певала је Екстра Нена, али уопште доћи у ту ситуацију да вас изаберу за свог представника врло је тешко било. Друго је време било и другачије се музика вредновала.

Кажу да ваша музика утиче на развој популарног жанра. Каква је данас популарна музика?

– Данас нема мелодије. Квалитет се окренуо, изврнуо се наопако. Немам неко лепо мишљење о данашњој музичкој сцени. Вероватно зато што сам ја и даље представник оних времена.

број коментара 0 Пошаљи коментар