Читај ми!

Гонцић за РТС: Млади људи ће чинити идентитет Народног позоришта

За вршиоца дужности управника Народног позоришта у Београду Влада је пре три дана именовала Светислава Гонцића. За РТС је говорио о првим корацима које ће предузети на новој функцији, о стратегији и концепту рада. "Враћамо Народно позориште на достојанствен колосек, да то буде основна платформа за младе људе који ће чинити идентитет Народног позоришта убудуће", поручио је Гонцић.

Са функције председника Управног одбора Народног позоришта и директора Установе културе "Вук Стефановић Караџић" Светислав Гонцић долази на место вршиоца дужности управника Народног позоришта.

"Велика је одговорност коју сам прихватио, али и велика част. Ја сам потпуно сигуран да Влада Републике Србије чини напоре да дефинише и постави и нови идентитет ове земље у последњих седам, осам или десет година", истакао је Гонцић.

О стању у Народном позоришту у моменту када прелази на нову функцију, Гонцић каже да је у питању културна институција у којој се и даље администрира естетика једног времена које је прошло.

"Сви проблеми, и по ономе што се дешава на сцени због структуре, везани су за то време које је иза нас, које, мислим, треба да заборавимо и да се упутимо са младим људима ка будућности", поручује Гонцић.

Коментаришући везу између честих смена управника Народног позоришта и кризе у театру, Гонцић истиче да, ако постоји или је постојала криза у тој институцији, онда је постојала у целом простору, не само извођачких него и визуелних уметности.

"Ми смо тренутно на пепелу једног модела и то ће још потрајати док схватимо да је модел иза нас и да започињемо једну нову еру. И те смене су можда на неки начин, не само у Народном позоришту, биле у неко раније време предзнак коренитих промена", објашњава в.д. управника Народног позоришта у Београду.

Говорећи о изразу који ће национални театар неговати у наредном периоду, вршилац дужности управника наглашава да би Народно позориште морало, управо поштујући основе на којима је постало, да има класичан репертоар, али да се поштује и модерна класика.

"Ми сада успостављамо основу, враћамо Народно позориште, чини ми се, на један достојанствен колосек, а и да то буде основна платформа за неке нове младе људе који ће чинити идентитет Народног позоришта убудуће", поручио је Светислав Гонцић.