Читај ми!

Тихомир Брајовић добитник награде „Никола Милошевић“

Жири за награду „Никола Милошевић“, коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, на свом завршном заседању, које је овај програм преносио уживо, одлучио је да овогодишњу награду „Никола Милошевић“ добије Тихомир Брајовић за дело „Тумачење лирске песме – од теорије до интерпретативне праксе“, у издању Академске књиге.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: проф. др Зоран Пауновић (председник), проф. др Богдан Лубардић и проф. др Зоран Димић, наводи се да је студија Тумачење лирске песме Тихомира Брајовића теоријски чврсто заснован, методолошки доследан и аналитички луцидно уобличен подухват утемељивања вишеструко новог и оригиналног херменеутичког приступа лирској поезији.

„Плодотворност тог приступа показана је многобројним примерима критичког тумачења врхунских остварења уметничке баштине српске поезије“, стоји у саопштењу жирија.

Тихомир Брајовић (1962) је професор Јужнословенске компаратистике и Прегледа јужнословенских књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Бави се књижевном историјом, теоријом и критиком.

Објавио је књиге Контроверзни метатекст, Београд, 1992; Поетика жанра, Београд, 1995; Речи и сенке, Београд, 1997; Од метафоре до песме, Приштина-Београд, 1998; Теорија песничке слике, Београд, 2000; Облици модернизма, Београд, 2005;

Идентично различито, Београд, 2007; Кратка историја преобиља, Зрењанин, 2009; Заборав и понављање, Београд, 2009; Фикција и моћ, Београд, 2011; Компаративни идентитети, Београд, 2012; Нарцисов парадокс, Београд, 2013; Грозница и подвиг, Београд, 2015; Педагошка фикција, Загреб, 2019.

У најужем избору за овогодишњу награду „Никола Милошевић“ биле су још књиге Недељке Бјелановић Наративни сентименти и Жељка Радинковића Филозофија технике – увод у теорију техничког одношења према свијету.

Награда „Никола Милошевић“ биће уручена 9. фебруара на свечаности на којој ће Радио Београд 2 обележити 65 година постојања. На свечаности ће бити представљена и књига о делу Агон и меланхолија Горане Раичевић, прошлогодишње добитнице признања „Никола Милошевић“.