Читај ми!

Почели радови на креативно-иновативном центру „Ложионица“

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је свечаном обележавању почетка радова на креативно-иновативном мултифункционалном центру „Ложионица“ у Београду.

Брнабић је симболично положила своју поруку у временску капсулу која ће бити стављена у темеље „Ложионице", а уз остале поруке које су оставили креативни амбасадори платформе Србија ствара биће отворена тек за 50 година.

„Моја порука за будуће генерације гласи: да наставе искру генијалне иновативности и стваралаштва која постоји хиљадама година на овим просторима. Да са овог места уведу своје друштво у неку нову технолошку револуцију", поручила је Брнабићева.

Према њеним речима, „Ложионица" ће бити „место где ће идеја и инспирација стварати будућност наше земље и биће спона између наслеђа и будућности".

Брнабић је истакла да за изградњу овог креативног центра Влада Србије издваја 52 милиона евра и да је „драгуљ у круни" свега што влада последњих година ради на развоју креативних индустрија.

Премијерка је подсетила да данас креативне индустрије запошљавају 155.000 људи у Србији, чак 30.000 више него пре две године, а сваки седми предузетник је из креативног сектора. За свега шест година је извоз креативних индустрија порастао за 81 посто, а њихов допринос нашем БДП-у је 6,8 посто, рекла је Брнабићева.

Кренуло се и са пројектовањем факултета музичке, ликовне и примењене уметности, чија ће изградња почети 2024. године, а тренутно се ради пројекат концертне дворане Београдске филхармоније, додала је премијерка.

„Исти дан кад смо добили грађевинску дозволу за 'Ложионицу' добили смо локацијске услове за пројектовање концертне дворане", рекла је Брнабићева.

Радови ће обухватити реконструкцију Ложионице на 4.800 квадратних метара уз очување препознатљивог изгледа, као и водоторња и окретнице. Предвиђена је и изградња нове зграде анекса од 11.000 квадратних метара, уз подземну гаражу и велики парк.

На свечаности су пуштене кратке видео-поруке подршке пројекту амбасадора креативне платформе Србија ствара као што су музичар Стефан Миленковић, позоришна редитељка Ивана Вујић, глумац Милош Биковић, певачица Лена Ковачевић и други.

На јавном конкурсу Владе Србије као идејно решење нове „Лоззионице" одабран је пројекат фирме АКВС архитектура.