Читај ми!

Милица и Милан срешће се са вилењацима и вилама и уснулим змајем у „Бајци о Бајалицама“

После неколико објављених збирки песама и романа за одрасле, Војислав Тодоровић каже да се ипак вратио себи и написао прву књигу за децу. Његова „Бајка о Бајалицама“ приповест је о породици и правим животним вредностима.

Очекујте неочекивано! Управо то се догађа једанаестогодишњим близанцима Милици и Милану који због незавидне финансијске ситуације родитеља, уместо у Грчку одлазе код тајанственог прадеде у село Бајалице.

А у њему ничег досадног, а ни обичног. Упознаће времешне старце, вилењаке и виле, уснулог змаја, слушаће немушти језик, и бајалице, осетиће магију какву нису могли да замисле.

„Наравно у детињству сам читао све те бајке наше и народне приче. Ја сам из њих извукао само нешто што сам ја доживео као тајанствено, као нешто што је мени остало негде у подсвести, нечега сам се сећао, нечега нисам. Нисам уопште проучавао бајке, само сам негде из неке дубоке подсвести написао тако како јесте“, каже аутор Бајке о Бајалицама Војислав Тодоровић.

Тодоровић вешто спаја стварност и народна предања, данашњу технолошки ненадмашну младу генерацију са натприродним бићима и јунацима из фолклора.

Ствара узбудљиву авантуру у којој његови јунаци- деца, примењују своја знања из реалног света, али постају и свеснији незамењивих животних вредности.

„Љубав између брата и сестре, солидарност, пријатељство, породица, све је то ту присутно, љубав према животињама, према природи, према биљкама, главна јунакиња учи да буде траварка... Има ту пуно слојева који су за децу едукативни из којих деца могу да уче и усвајају“, наводи Тодоровић.

Каже да је желео да напише авантуру за оног себе који и даље има дванаест година. Бајка о Бајалицама јесте роман намењен деци али ће због занимљиве слојевитости бити интересантан и одраслима.