Читај ми!

Нови Сад званично преузео титулу Европске престонице културе

Титулу европске престонице културе за 2022. годину на свечаној церемонији у Српском народном позоришту, градоначелнику Новог Сада, Милошу Вучевићу, предао је шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

На свечаној церемонији у Српском народном позоришту у Новом Саду присуствовали су званичници Парламента Европске уније, градоначелници градова побратима Новог Сада и других градова који су претходних година били Европске престонице културе, као и домаћи званичници.

На оригиналан начин приказано је осам програмских лукова, односно програм који ће се дешавати током целе године у Новом Саду и у коме ће наступити преко пет хиљада уметника.

„Добром месту можете наћи стотину мана, а лошем само једну. Да је лоше. Град коме је титула Европске престонице културе донела и мотив да исправља своје многобројне мане, али и да цени свихе вишеструке врлине. То је почетак Новог 'Сада' и 'овде'. Отуда, за разлику од свих других градова који су носили ову престижну титулу, Новом Саду није само част, већ, пре свега, одговорност“, навео је у свом обраћању на свечаности, Немања Миленковић директор Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“.

„Ова година ће свакако променити све наредне године у Новом Саду. Круна Европске престонице културе уједно је круна рада и резултата које постижемо последње деценије. Од титуле Европска престоница културе ми смо створили нашу шансу да се покажемо, да докажемо да смо вредни да уградимо у нови систем вредности на ком ћемо даље градити наш Нови Сад“, истакао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

„Знам да нисам и да свакако не могу бити објективна, али морам да кажем да не постоји град који је више заслужио и који више носи већи потенцијал од Новог Сада да високо дигне европску заставу омладине и културе. Нови Сад је центар креативности и културе, центар изврсности и центар иновација. Нови Сад је град у коме данас цветају велике стране технолошке компаније, истраживачки и развојни центри, али и град ванредних домаћих паметних компанија наших људи који су светски лидери у иновативности“, нагласила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

На бини испред зграде Владе Војводине наставља се други део церемоније којој ће прируствовати и грађани Новог Сада. Посетиоци на улазу добијају поклон пакет са две флашице ракије препеченице, једна за почетак, а друга за крај програма „Зенитеум 2022која је посвећена Милеви Марић Ајнштајн и Милутину Миланковићу.

После тога следи 40 концерата на 40 локација у граду.

Церемонија отварања од 20 часова и 22 минута моћи ће да се прати у директном преносу на Другом програму РТС-а.