Читај ми!

Сомборци су испунили жељу Милана Коњовића и његова галерија ради већ 55 година

Галерија „Милан Коњовић“ у Сомбору ове године обележава 55 година од оснивања галерије. Како би обележили јубилеј, приређена је ретроспективна изложба „Степенице ка небу“ која представља седам развојних фаза у сликарству Милана Коњовића.

Седам развојних фаза у сликарству Милана Коњовића представљено је на ретроспективној изложби „Степенице ка небу“. Седам фаза, као седам степеника, после којих Коњовић завршава своје стваралаштво. У Коњовићевом сликарству разликујемо плаву, црвену, сиву, колористичку, асоцијативну и византијску фазу.

„У свакој Коњовићевој слици можете препознати, не само врсно мајсторство сликарског заната, него и Коњовићеву невероватну интелектуалност, а све више и више, у позним годинама, духовност и метафизику. Особито у тој последњој белој, или византијској фази, којом иначе затвара свој импозантан стваралачки круг“, наводи Небојша Васић, аутор изложбе.

Галерија је отворена 10. септембра 1966. године, а уметник ју је граду поклонио уз чувену реченицу: „Слике ове, миљенице моје, са љубављу дарујем родноме граду, оне једино њему и припадају“.

„Кад су Коњовића питали тога дана какав церемонијал жели за отварање, он је као скроман човек, врло речит, рекао да нису потребне трубе и фанфаре, довољно је рећи – галерија ради. И галерија ради врло успешно пуних 55 година, величајући и презентујући дело Милана Коњовића, као једног истакнутог сомборског, српског и светског сликара“, наглашава Милена Ковачић, директорка Галерије „Милан Коњовић“.

На јубиларној изложби приказано је 61 дело, међу којима су два цртежа и два пастела. Поједина дела публика није имала прилику још да види или се врло ретко представљају љубитељима ликовне уметности.