Читај ми!

Где год се изводи - „Аида" је спектакл, тако је било и на Петроварадинској тврђави

Пред више од три хиљаде гледалаца, на Петроварадинској тврђави изведена је опера „Аида" којом је отворена 161. сезона Српског народног позоришта из Новог Сада. Опера је изведена на отвореном, баш као што је њен аутор Ђузепе Верди то првобитно и замислио.

Опера Аида је припремана осам месеци, али када је реч о солистима, они са овим делом живе дуже од годину и по дана, како би што боље проникли у лик и припремили улогу, каже Жељко Андрић првак опере Српског народног позоришта који тумачи улогу Амонасра.

„Велики изазов је свака представа, свака је на свој начин тешка и захтевна наравно. Аида се издваја, она улази, могу слободно рећи у тежину Риголета, Трубадура. Једноставно сваки глас је екстремно захтеван за извођење", објаснио је Андрић.

Где год да се изводи, Аида је спектакл.

Опера Српског народног позоришта може да буде поносна да је овако нешто успела захваљујући својим уметницима и сталним сарадницима. 

„Од припреме сценографије, костима и у самој завршници ПР кампање, која је уствари допринела томе да покажемо да опера заиста треба више простора", наглашава директор Опере СНП-а Александар Станков.

У овом спектаклу наступило је више од 350 уметника и статиста.

Овим делом је обележено 160 година СНП-а и 120 година од Вердијеве смрти.

Последњи пут је Аида премијерно изведена у Новом Саду 1982. године.