Читај ми!

Салон Музеја савремене уметности обележава 60 година рада

Изложбом „Групни портрет“, Салон Музеја савремене уметности обележава 60 година рада. Документарна поставка кустоса Уне Поповић открива различите фазе институције и њен значај у светским оквирима.

Богатство изложбене историје Салона Музеја савремене уметности на поставци "Групни портрет". Простор у Париској 14 отворен је пролећа 1961. као Салон Модерне галерије изложбом Недељка Гвозденовића.

Кроз време био је галерија усмерена на промоцију нових, различитих уметничких остварења.

„Данас се трудимо да му остане она програмска концепција због које је основан, а то је да прати пре свега уметнике млађе генерације и неке нове савремене тенденције у уметности“, наводи Маријана Коларић, директор Музеја савремене уметности.

Групни портрет је хронолошки грађен – изложене су фотографије поставки, каталози, видео архива. Излагали су Миодраг Протић, Мића Поповић, Мило Милуновић, Душан Оташевић, Војин Бакић. У Салону смо видели дела и Марине Абрамовић, Вима Вендерса, Абаса Кјаростамија.

„Волим да спајам историјску модерну и савремени тренутак. Тако да је ова изложба иако документарна врло осавремењена, да тако кажемо. Тако да нас чека и монографија Музеја савремене уметности коју овај простор заиста заслужује“, истиче Уна Поповић, кустос Салона Музеја савремене уметности.

У овом галеријском простору кустоси су афирмисали уметнике различитих генерација и израза.

„Велике разлике нема, има разлике у уметности, има разлике у публици, има разлике у представљању јер је мало медија који на овај начин представљају оно што се налази у галеријама. Мислим да је углед Салона сачуван и да је ова историја од 60 година једна угледна и важна историја наше културе“, сматра Ирина Суботић, кустос Салона МСУ од 1974. до 1978.

Током шест деценија одржано је више стотина изложби, хиљаде пратећих програма. Групни портрет до 6. септембра.