Читај ми!

„Врњци 2021“ – шест вечери врхунске класичне музике у Врњачкој Бањи

Међународни фестивал класичне музике „Врњци 2021“ по 16. пут биће одржан од 25. до 30. јула у Завичајном музеју – Замку културе Белимарковић, у оквиру Културног центра Врњачка Бања.

Програм овогодишњег издања Међународног фестивала класичне музике „Врњци 2021“ почиње 25. јула концертом француске и италијанске опере наступом бас-баритона Жан-Франсоа Винцигуера уз клавирску пратњу Зорке Миливојевић.

Како наводи гошћа Јутарњег програма, сопран Тања Андријић, учесник и пи-ар фестивала, ова манифестација је овенчана наградом Музике класике као најбољи регионални фестивал.

Уметнички директор фестивала је Урош Дојчиновић, а идејни творац од оснивања је Јелена Боровић Димић. Фестивал се већ традиционално организује под покровитељством Министарства културе и информисања, Општине Врњачка Бања и Организације за остваривање колективних права извођача.

Вече оперских арија на репертоару ће бити 26. јула, када ће певати сопран Анастасија Холц у пратњи пијанисткиње Дарје Самофалов из Русије.

Концерт Песме из Шекспировог доба представиће пољски уметник Матеуш Лавнићак.

Дуо гитара који чине Амалија Мартемианова и Елена Хорошавина стижу 28. јула из Украјине, док је 29. јул резервисан за концерт Свите Роберта де Висеа, који ће свирати Андреј Јованић из Србије, на француској теорби и барокној гитари.

Последњег дана, под називом Заборављени тонови српског музичког пера у дуету, наступиће сопран Тања Андријић уз пратњу на гитари Уроша Дојчиновића.

„Публика може да очекује да први пут после дужег времена чује композиције које су потпуно потиснуте и заборављене, а које су стваране у периоду од 1826. до 1930. године, аутора Атанасија Николића, Николе Ђурковића, Јаше Томића, Стевана Малека, а такође и Мирка Марковића који је био један од првих утемељивача џез правца у Србији“, најављује гошћа Јутарњег програма.